Vai şi amar pare să fie de soarta minerilor, nu doar a celor care lucrează în cadrul Complexului Energetic Oltenia, ci prin toată Europa. Managerul privat Laurenţiu Ciurel a declarat ieri că toate locurile de muncă din industria minieră europeană sunt puse în pericol din cauza unei decizii ce vizează reducerea numărului de certificate verzi.
Numărul certificatelor verzi ar urma să fie redus, la nivel european, cu 900 de milioane de bucăţi, asta după ce şi Guvernul a decis să reducă facilităţile pe care le oferea prin aceste certificate producătorilor de „energie verde”, respectiv concurenţilor direcţie ai CE Oltenia din piaţă.
„Problema energiei pe cărbune se finalizează, se tranşează, nu în România, în Europa se închide, dacă se votează reducerea cu 900 de milioane de certificate. Asta înseamnă industria carboniferă în Germania, în Polonia, în Cehia, Bulgaria, Grecia şi România. Preţul ar urma să crească de la 4 euro cât e acum la 15 euro. Numai anunţul că ar urma să crească preţul a dus la o creştere a lui cu 25%. Nu mai există producător de cărbune din Europa care să reziste pe piaţă la un asemenea şoc. Se va închide industria energetică pe cărbune. S-a mai încercat lucrul acesta în primăvară şi atunci nu s-a reuşit”, a declarat Ciurel, care a menţionat că Germania şi Polonia s-au opus la vremea respectivă prin europarlamentarii pe care îi au şi care, pentru moment, au protejat interesele miniere ale ţărilor din care provin.
Acum lucrurile par mult mai complicate şi doar votul nemţilor şi al polonezilor ar putea bloca o astfel de decizie, dar chiar şi aşa semnalele sunt destul de clare. Energia verde începe să creeze probleme din ce în ce mai mari producătorilor tradiţionali, domeniul respectiv fiind în plină expansiune. Doar în Gorj au fost construite sau sunt în curs de realizare mai multe parcuri fotovoltaice, cel mai mare dintre ele, cel