Cele mai puternice state emergente din lume se confruntă anul acesta cu o încetinire dramatică a creşterii economice, care pune în pericol stabilitatea la nivel mondial.
În 2008, Wall Street-ul stătea să se dărâme, dar criza rămânea peste Atlantic. În 2011, Uniunea Europeană părea că nu va prinde sfârşitul anului fără ca măcar un stat să iasă din zona euro – de bunăvoie, cum doreau finlandezii, sau silit, cum se discuta în cazul Greciei, iar Statele Unite reveneau la creştere economică.
În tot acest timp, puternicele state BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) înregistrau creşteri economice la care ţările dezvoltate nu mai îndrăzneau măcar să viseze de ani buni. Acum, 2013 devine primul an în care criza economică mondială ajunge în BRICS. Scăderea exporturilor către Vest a fost cea mai dură lovitură, dar doar una dintre ele.
În contextul crizei, cererea din statele dezvoltate a scăzut într-o perioadă în care forţa de muncă din statele emergente cerea salarii mai mari pe fondul creşterii economice autohtone. Combinaţia a fost letală. Pentru a „ocoli” criza, statele BRICS au adoptat strategii diferite: China a investit masiv în proiecte de infrastructură, Rusia şi-a reformat legislaţia pentru a atrage investitori străini, Brazilia a mizat pe exporturi, India şi-a promovat forţa de muncă ieftină, iar Africa de Sud s-a axat pe dezvoltarea sectorului finanţe-bănci. Niciuna dintre aceste strategii nu a funcţionat după aşteptările guvernanţilor care le-au aplicat.
Brazilienii vor condiţii mai bune de viaţă
O scumpire echivalentă cu şapte eurocenţi a biletului de autobuz a scos în stradă 300.000 de brazilieni într-o noapte de luna trecută. A fost doar scânteia care a oferit societăţii ocazia pentru a-şi exprima nemulţumirile profunde faţă de guvern.
Brazilienii au încercat să-şi ofere