Ghiveci! Salată de vinete! Vinete pane! Vinete la cuptor! Tocăniţă! Multe şi gustoase sunt preparatele pe bază de pătlăgea vânătă. Suntem în plin sezon al acestor legume şi este bine să ştiţi că o cură cu vinete vă hidratează şi vă purifică organismul. În afară de conţinutul ridicat de apă, vinetele conţin potasiu (bun pentru stimularea inimii), magneziu (luptă contra stresului), calciu (pentru întărirea sistemului osos), vita¬minele A şi C.
Ingrediente:
2 vinete
1 ceapă potrivită ca mărime
2 roşii
100 gr costiţă
100 gr caşcaval
1 căţel mare de usturoi
sare
1 pahar mic de iaurt
o lingură ulei de măsline
Mod de preparare:
Ceapa se curăţă de coajă şi se taie felii subţiri. Roşiile, caşcavalul şi costiţa se taie în felii subţiri.
Vinetele se spală şi se taie în felii de 1 cm grosime: începând de la partea opusă a codiţei tăiaţi-le până aproape de codiţă, la vreo 2-3 cm distanţă de aceasta. Astfel nu riscaţi să se desprindă de cotor.
Usturoiul, curăţat, se taie în fâşii subţiri cu care se împănează feliile de vinete, din loc în loc.
Aşezaţi între feliile de vinete, feliile de roşii, ceapă, caşcaval şi costiţă - nu contează în ce ordine.
Legaţi vinetele cu aţă de bucătărie şi puneţi-le într-o tavă stropindu-le cu ulei. Băgaţi tava în cuptorul preîncălzit la 175 C, şi lăsaţi aşa cam 35 minute. Verificaţi dacă vinetele sunt suficient de pătrunse.
Când s-au răcorit puţin le scoateţi aţa şi le stropiţi bine cu iaurt şi puţin pătrunjel tocat.
Ghiveci! Salată de vinete! Vinete pane! Vinete la cuptor! Tocăniţă! Multe şi gustoase sunt preparatele pe bază de pătlăgea vânătă. Suntem în plin sezon al acestor legume şi este bine să ştiţi că o cură cu vinete vă hidratează şi vă purifică organismul. În afară de conţinutul ridicat de apă, vinetele conţin potasiu (bun pentru stimularea in