Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, vorbeşte, marţi, despre evoluţiile economice din România şi Estul Europei, într-o conferinţă cu tema “Eastern Europe and Romania: The Road Ahead”, găzduită de Banca Naţională a României, cu ocazia primei vizite a oficialului FMI la Bucureşti, de la preluarea mandatului, pe 11 iulie 2011.
Luni, Christine Lagarde s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria.
Vizita oficialului FMI precede începerea unei noi misiuni a Fondului la Bucureşti, care se va derula în perioada 17 – 31 iulie, după încheierea cu succes de către România a Acordului Stand-by de tip preventiv.
Noua Misiune va fi condusă de condusă de Andrea Schaechter, care îl înlocuieşte pe Erik de Vrijer în funcţia de şef al misiunii Fondului Monetar Internaţional în România.
Acordul stand-by încheiat recent a fost în valoare de 3,5 miliarde de euro (reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI) şi a fost aprobat pe 25 martie 2011.
În 2009, România a luat un împrumut stand-by pe 24 de luni, în valoare de 12,95 miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE şi Banca Mondială.
Din acest aranjament cu FMI au fost trase şapte din cele 8 tranşe prevăzute, însumând 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro). În ceea ce priveşte cea de-a 8-a tranşă, aceasta a fost considerată, la solicitarea autorităţilor române, ca fiind de tip preventiv şi, în contextul evoluţiilor macroeconomice favorabile, nu a fost accesată.
(AS-autor: George Andrei)
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, vorbeşte, marţi, despre evoluţiile economice din România şi Estul Europei, într-o conferinţă cu tema “Eastern Europe and Romania: The Road Ahead”, găzduită de Banc