România poate beneficia, pentru creşterea standardului de viaţă al populaţiei, de potenţialul uriaş al exporturile pe piaţa Uniunii Europene, a declarat, marţi, la Bucureşti, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde.
„România este casa dumneavoastră. România este o piaţă cu un potenţial uriaş în Uniunea Europeană. 70 la sută din exporturile sale se derulează pe această piaţă, iar aceasta este mai mult decât o oportunitate pentru îmbunătăţirea standardului de viaţă al populaţiei“, a spus Lagarde, în conferinţa „Eastern Europe and Romania: The Road Ahead“, găzduită de Banca Naţională.
Exporturile, cererea internă şi investiţiile sunt cele trei locomotive care ar trebui să alimenteze creşterea economică a României, pentru că dependenţa de un singur motor de creştere poate determina dezechilibre greu de stabilizat, afirmă directorul general al FMI, Christine Lagarde.
„Abordarea mea despre creşterea economică este relativ simplă, aceasta este alimentată de trei locomotive diferite: una externă, care pentru România a fost foarte activă mai ales în prima parte a anului, consumul intern şi cheltuielile de capital în formă de investiţii. Luând în calcul nivelul de dezvoltare a economiei româneşti, aceasta poate fi susţinută de toate cele trei locomotive şi să nu fie dependentă doar de un singur motor, pentru că s-ar putea crea dezechilibre care ar fi greu de stabilizat“, a precizat şefa FMI.
În opinia directorul general al FMI, consolidarea fiscală şi creşterea economică nu se exclud mutual, menţionând însă că este nevoie de „decidenţi de politici foarte serioşi“ şi obiective pe termen mediu.
„Dacă investitorii au sentimentul că decidenţii de politici sunt foarte serioşi în consolidarea fiscală şi văd obiective stabilite pe termen mediu şi un drum cum se ajunge acolo, o ancoră, acest lucr