România a progresat foarte mult în ultimii 20 de ani, iar ceea ce a realizat în parteneriatul cu FMI este extraordinar, a declarat, marţi, la Banca Naţională a României, directorul general al FMI, Christine Lagarde.
Oficialul FMI a menţionat consolidarea fiscală robustă, supravegherea şi sănătatea sectorului financiar, precum şi anumite reforme structurale cheie în energie şi sectorul gazelor naturale.
“Haideţi să ne amintim ce progrese a făcut România faţă de acum 20 de ani. Am în echipa mea , la FMI pe cineva care a lucrat la primul program cu România. Nu trebuie uitat cât de mult a înaintat România în ultimii 20 de ani, împreună cu FMI. Până în 2007, Europa de Est a crescut mai repede decât toate celelalte state emergente, cu excepţia Chinei şi Indiei. Pentru 2013 ne aşteptăm ca numai două ţări din regiune - Croaţia şi Slovenia - să fie în recesiune faţă de opt ţări în 2012”, a spus Lagarde.
Oficialul FMI a subliniat că Europa de Est o duce mult mai bine în prezent, decât în urmă cu 20 de ani, iar PIB pe locuitor s-a triplat, de la 3.000 de dolari în 1993 la 10.000 de dolari în prezent.
În ceea ce priveşte România, directorul general al FMI a menţionat ca şi avantaje capitalul uman extraordinar, sursele valoroase pe energie, care nu sunt explorate pentru moment şi finanţarea disponibilă prin fonduri europene, care trebuie valorificată
Economia României nu trebuie să se bazeze doar pe cererea externă
Creşterea economiei României nu trebuie să se bazeze doar pe cererea externă, ci trebuie să ia în calcul şi consumul intern şi investiţiile, a declarat Lagarde.
“Creşterea economică este alimentată de trei locomotive - locomotiva externă, consumul intern şi investiţiile (cheltuielile de capital). Luând în considerare stagiul economiei româneşti, aceasta ar trebui să ia în calcul toate c