Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice abrogă prevederile Legii nr. 19/2000 și încearcă să păstreze drepturile obținute de pensionari, în baza legislației anterioare, având, totodată, ca scop reformarea sistemului public de pensii.
În arhitectura legislativă a unui stat, o lege care reglementează sistemul de pensii este fundamentală și are la bază un set de principii, între care se remarcă cel referitor la asigurarea tratamentului egal al celor care ajung la vârsta de pensionare şi care au muncit în condiţii similare, indiferent de perioada în care au făcut-o. Doar în acest fel putem vorbi de abordarea corectă, bazată pe respect, a drepturilor cetățenilor, care pe parcursul vieții lor active, au cotizat la fondul de pensii.
Inițiativa mea legislativă, susținută și prin semnătura colegului meu, Vasile Horga, deputat PNL, are ca obiect două teme de importanță majoră pentru pensionari. În primul rând, ea corectează modul de calcul al punctajului, pentru că nu este corect ca pentru fracţiuni de ani lucraţi punctajul obținut să fie împărțit la 12 (luni), în loc să fie împărțit la numărul de luni efectiv lucrate. Împărțirea la 12, chiar dacă numărul de luni muncite este mai mic, nu face altceva decât să deformeze realitatea și să ducă la scăderea abuzivă și pe nedrept a acestui punctaj. În consecință, am propus modificarea legii în așa fel încât această nedreptate să nu mai fie perpetuată. De asemenea, consider că, prin lege, trebuie să ne asigurăm că dreptul salariatului de a fi informat dacă angajatorul îi achită lunar obligaţiile pentru viitoarea sa pensie este garantat. În acest sens, orice control al statului pe aceastã linie trebuie dublat de cel al angajatului şi de posibilitatea acestuia de a acţiona în judecată angajatorul care se abate de la respectarea acestui principiu.
A doua temă vizată de inițiativa mea legislativ