Prefectura a instruit ieri primarii şi secretarii primăriilor din judeţ pentru poate cea mai importantă sarcină din acest an, aceea a inventarierii proprietăţilor din fiecare localitate, care ar putea face obiectul restituirii.
Tot ce nu s-a retrocedat de 23 de ani încoace va trebui inventariat şi pregătit pentru restituire în următoarea jumătate de an, pentru că banii la buget nu sunt nesfârşiţi, iar restituirile în natură pot fi soluţia. Primarii şi secretarii aflaseră asta încă de la promovarea actului normativ de către Guvern, însă ieri reprezentanţii Prefecturii le-au explicat cât se poate de clar, pentru acest stadiu, ce au de făcut în continuare. Le-au pus o serie de adrese în mână, le-au spus cine sunt preşedinţii de comisie din fiecare localitate (reprezentantul Prefecturii este preşedintele comisiei din fiecare localitate, printre membri numărându-se reprezentanţi ai Agenţiei Domeniului Statului, ai Direcţiei Silvice, ai Oficiului de Cadastru etc.) şi i-au anunţat că până în 25 iulie, adică în mai puţin de 10 zile, organismele nou-înfiinţate trebuie să devină funcţionale.
Şi expertul topo cine-l plăteşte?!
În următoarele 120 de zile, la nivelul fiecărei localităţi domeniul public şi privat va fi luat la puricat, pentru a se identifica orice teren sau imobil care poate face obiectul unei retrocedări, astfel încât într-o jumătate de an proprietarii văduviţi până acum să fie repuşi în drepturi. Comisiile de inventariere vor începe să funcţioneze chiar din această săptămână, secretarii primăriilor asigurând şi secretariatul acestor comisii, primarii primind ieri recomandarea de a coopta pentru această acţiune şi alţi funcţionari din instituţie, în măsura în care activitatea permite, în afara celor direct implicaţi (agent agricol, inginer agronom, expert topograf etc.).
Cea mai mare problemă a primarilor rămâne, însă, exp