Primele 200.000 de carduri de sănătate vor ajunge în următoarele două săptămâni în judeţul Arad. Pentru moment, ele vor fi depozitate la casa de asigurări și vor intra în posesia asiguraților atunci când autoritățile vor găsi o soluție pentru distribuirea lor. Până la sfârşitul anului vor fi produse 7,5 milioane de carduri.
Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a declarat că se dorește ca distribuirea cardurilor de sănătate să se facă prin intermediul medicilor de familie. Aceștia refuză însă să le distribuie și să-și achiziționeze cititoare de carduri. „Nu este obligatoriu, dar vrem să-i convingem că este foarte important pentru transparenţă şi pentru a vedea corect utilizarea banilor. Este important pentru instituţii, dar şi pentru pacienţi”, a declarat Cristian Buşoi, președintele CNAS.
Acesta a precizat că, miercurea trecută, premierul a primit primul card de sănătate specimen. Pe card vor fi înscrise informații medicale utile în cazul în care pacientul are o urgență medicală, precum grupa de sânge, RH-ul, boala majoră de care suferă asiguratul şi acordul prezumtiv privind donarea de organe. În plus, cardul de sănătate va fi un instrument extrem de important pentru transparentizarea cheltuielilor din sistem.
Referitor la cititoarele de card, situația este incertă. Medicilor de familie le revine sarcina de a le cumpăra, iar costul maxim ar putea ajunge la 50 de euro/cititor. Dacă vor fi achiziționate prin licitație națională, costurile acestora ar putea fi cu 50% mai mici. În cazul în care medicii nu vor dori „cu niciun preț” să le achiziționeze, vor trebui găsite resurse la Ministerul Sănătăţii, la primării, la autorităţile locale, a mai anunțat Bușoi.