Guvernul ungar se gândeşte serios să ramburseze anticipat datoria avută către Fondul Monetar Internaţional, iar banca centrală a ţării a cerut, chiar, instituţiei să-şi retragă reprezentanţa de la Budapesta deoarece aceasta „nu mai este necesară“, ceea ce Fondul a şi promis că face. Prin aceşti paşi, prin care Ungaria retează practic legătura cu o instituţie care a ajutat-o cu bani să iasă din faliment în 2008 după prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers, guvernul premierului Viktor Orban arată clar că ţara vrea şi este pegătită să devină independentă economic şi financiar.
Criticii spun însă că prin mesajul transmis guvernul caută să impresioneze mai degrabă electoratul, alegeri naţionale fiind programate pentru primăvara anului viitor. Ungaria mai are de plată 2,9 miliarde euro către FMI, iar scadenţa ar veni oricum în preajma alegerilor.
Rezervele valutare ale băncii centrale se situau la 34,3 miliarde euro la sfârşitul lunii iunie, suficiente pentru a acoperi rambursarea anticipată a împrumutului de la FMI. Ungaria a demonstrat anul acesta că se poate finanţa singură de pe pieţele internaţionale cu două emisiuni de obligaţiuni, în dolari şi euro, deşi finanţarea astfel obţinută este mai scumpă decât cea de la FMI. Dar în preţul pe care îl cere Fondul intră şi austeritatea pe care Budapesta încearcă să o evite.
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.07.2013
Guvernul ungar se gândeşte serios să ramburseze anticipat datoria avută către Fondul Monetar Internaţional, iar banca centrală a ţării a cerut, chiar, instituţiei să-şi retragă reprezentanţa de la Budapesta deoarece aceasta „nu mai este necesară“, ceea ce Fondul a şi promis că face. Prin aceşti paşi, prin care Ungaria retează practic legătura cu o instituţie care a ajutat-o cu bani să iasă din faliment în 2008 după prăbuşirea