Peste 40 de mari proiecte eoliene, care au atras investiţii de aproape 3,3 miliarde de euro, funcţionau sau erau în probe la începutul acestei luni, cumulând peste 2.000 de MW, echivalentul în putere a trei reactoare nucleare de la Cernavodă.
Dacă la începutul boom-ului eolian piaţa era dominată de proiecte de mari dimensiuni, în ultima perioadă investiţiile şi-au domolit ritmul şi dimensiunea, arată datele Transelectrica. Analiştii spun însă că investiţiile trebuie să continue pentru ca România să-şi atingă ţintele de energie verde asumate şi că guvernul trebuie să fie mai deschis la negocieri după modificarea unilaterală a schemei de sprijin pentru regenerabile.
„Nu ne putem permite să nu ne atingem ţintele asumate. Guvernul trebuie să rezolve acest blocaj, pentru că avem un potenţial enorm. Ar fi o greşeală să nu mergem mai departe“, crede Jean Constantinescu, analist în sectorul energetic.
Cele mai mari două proiecte eoliene funcţionale în România le aparţin cehilor de la CEZ, care anul trecut au montat şi ultima turbină din cele 240 care au împânzit suprafaţa a două comune dobrogene, Fântânele şi Cogealac. În total, investiţia s-a ridicat la 1,1 miliarde de euro.
Al treilea cel mai mare parc eolian din România a fost pus în funcţiune tot în Constanţa de către omul de afaceri Emanuel Muntmark, cel mai puternic dezvoltator de proiecte de „mori de vânt“ din România.
Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.07.2013
ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel.