Sebastian Olaru
O biserică de piatră veche de şapte secole din localitatea Petrindu, cu un tavan casetat cu picturi unicat la nivel european, realizate cu exact 300 de ani în urmă, este vizitată anual de turişti din întreaga Europă, dar şi din alte ţări mai îndepărtate, precum Japonia sau Australia.
Tencuită şi acoperită cu plăci de azbest în perioada comunistă, cu o imagine tristă precum perioda respectivă, biserica monument istoric a fost readusă la aspectul iniţial în principal datorită eforturilor preotului reformat Korosi Laszlo Ladislau, care slujeşte în parohia reformată din Petrindu încă din 1976.
Aparţinând comunei Cuzăplac, ce înregistra la ultimul recensământ mai puţin de 2.000 de locuitori, Petrindu este o mică localitate care numără în jur de 500 de suflete, din care 200 de ortodocşi români şi vreo 300 de reformaţi maghiari. O mână de oameni care, aşa cum spune şi preotul reformat Korosi Laszlo, trăiesc dintotdeauna în bună înţelegere.
Punctul de atracţie turistică a localităţii este, fără îndoială, biserica reformată, din piatră, construită cel mai probabil în secolele XIII-XIV, ce atrage anual turişti din întreaga lume, atât prin simplitatea ei austeră, cât şi prin casete de lemn pictate ce ornează tavanul, unice ca şi reprezentare grafică, în opinia preotului ce slujeşte aici.
‘După fereastra romanică de deasupra intrării de sud, se presupune că biserica noastră a fost construită în secolele XIII-XIV, dar forma actuală, în stil gotic, e din secolul al XV-lea. Iniţial a fost un aşezământ romano-catolic, devenind mai apoi parohie reformată. Casetele pictate de pe tavanul bisericii sunt unicat. Nu există nici în Transilvania, dar nici în Ungaria astfel de pictură a casetelor, aceasta fiind singura lucrare a artistului Zilahi Asztalos Istvan, realizată în 1713. Casetele sunt pictate cu ornamente florale în stil renascentist