Preşedintele României, Traian Băsescu, a primit, ieri, la Palatul Cotroceni, o delegaţie a OMV - Petrom condusă de Gerhard Roiss, preşedintele Consiliului de Supraveghere Petrom şi directorul general executiv al OMV. Cu ocazia întrevederii, s-a discutat despre nevoia de investiţii în sectorul energetic românesc, pentru ca ţara noastră să poată deveni un hub energetic regional, dar şi despre problematica securităţii aprovizionării cu gaze naturale în regiune, în contextul eşecului Nabucco.
Potrivit comunicatului preşedinţiei, Traian Băsescu a precizat faptul că România intenţionează să solicite Uniunii Europene sprijin şi finanţare pentru alte proiecte româneşti de infrastructură energetică, prin Facilitatea "Connecting Europe". Gerhard Roiss a vorbit despre şansa României de a deveni independentă energetic, precum şi despre rolul pe care sectorul nostru energetic îl poate juca, astfel, la nivel regional.
Tot ieri, Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a fost însoţită de Cristian Popa, Viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), la Petrom City, sediul central al OMV Petrom.
La Petrom City, reprezentanţii FMI şi BNR au vizitat o expoziţie despre istoria industriei româneşti de petrol şi gaze naturale şi au discutat aspecte legate de evoluţia companiei, post privatizare. FMI este una dintre instituţiile financiare internaţionale care, împreună cu Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, au sprijinit procesul de privatizare a Petrom.
Gerhard Roiss a declarat: "Este o mare onoare să o primim pe doamna Lagarde şi delegaţia Fondului Monetar Internaţional la sediul OMV Petrom. Compania este un model european pentru restructurarea de succes a unei companii naţionale de ţiţei şi gaze. OMV Petrom este o companie sustenabilă şi profitabilă care a investit 9 miliarde de euro în