Agreată atât de copii, cât si de adulţi, îngheţata este aliatul nostru în lupta cu fierbinţeala verii. Regină incontestabilă a dulciurilor preferate vara, îngheţata ne îmbie cu gustul ei dulce si răcoros si cu arome dintre cele mai diverse.
Termenul de „îngheţată” este uneori folosit pentru sensul de deserturi reci, în general - crema îngheţată, iaurtul îngheţat, gelato etc. În ultimii ani, consumul de îngheţată a crescut si la noi, varietatea sortimentelor fiind si ea pe măsură: de la clasica îngheţată de ciocolată sau vanilie, până la îngheţata pentru diabetici sau sandvisurile cu îngheţată. Orasul este plin de tentaţii - felurite tipuri de îngheţată, dintre cele mai gustoase si parfumate. Totusi, specialistii recomandă să evitaţi îngheţatele industriale, pline de coloranţi, si să protejaţi în special copiii. Puteţi alege să vă potoliţi pofta de un dulce răcoritor cu îngheţată de casă, care nu conţine stabilizatori, conservanţi sau coloranţi. Dacă totusi copilul îsi doreste o îngheţată din comerţ, este bine să le alegeţi pe cele colorate cu galben, rosu sau maro, care se obţin si din coloranţi naturali, precum sucul din sfecla de zahăr, carotenul din morcovi, cacao etc. Îngheţatele preparate în casă se obţin din lapte, ou, friscă bătută, iar ca ingrediente se adaugă ciocolată, pulpe de fructe, legume sau vanilie.
Există si îngheţata vegetariană, deseori numită îngheţată fără produse lactate - acestea fiind înlocuite cu ingrediente nelactate - lapte de nucă de cocos, lapte de orez, lapte de soia, iaurt de soia, cremă de ovăz, cremă de soia etc.
Îngheţata de post - cremoasă, consistentă, iar ca gust... delicioasă, chiar mai bună decât cea de dulce – este o adevărată provocare culinară. Se prepară foarte usor si nu va avea ace. Când îţi rămâne sos de căpsuni, adaugă lapte rece, mixează în blender până devine spumos, si obţii un shake sănătos si