Din pricina miilor de sfaturi legate de nutriţie, multe contradictorii, a mânca a început să pară o treabă din ce în ce mai complicată. Nutriţionista Marie Vrânceanu, de la cabinetul de nutriţie şi nutrigenetică Eurodiet, ne învaţă criteriile după care să alegem alimentele.
Aproape că nu există aliment pentru care să nu fi fost conceput un slogan, iar etichetele par scrise într-o limbă complet necunoscută. "Multitudinea dezbaterilor pe teme de nutriţie nu face, deseori, decât să dezorienteze oamenii. Există câteva reguli de bază după care trebuie să ne ghidăm la cumpărături", explică nutriţionista Marie Vrânceanu.
16 reguli de bun-simţ
1. Nu cumpăraţi nimic din ceea ce bunica dumneavoastră ar putea confunda cu crema de ghete sau cu vaselina pentru uşi.
2. Nu cumpăraţi produse pe eticheta cărora se regăseşte zahărul (dextroză, zaharoză, fructoză, sirop de porumb, suc de trestie de zahăr, glucoză) pentru că toate îngraşă.
3. Evitaţi produsele ce conţin ingrediente pe care un copil de clasa a III-a nu este în stare să le pronunţe.
4. Nu cumpăraţi alimente prezentate în reclamele publicitare ca fiind benefice pentru sănătatea dumneavoastră. Toate sunt industriale. Ţăranii nu au bani să-şi facă reclamă la legume şi fructe.
5. Alegeţi alimente care se strică repede pentru că sunt vii şi nu conţin conservanţi.
6. Nu cumpăraţi alimente ale căror ingrediente nu există în natură.
7. Mâncaţi alimente gătite de un om, nu de o multinaţională.
8. Renunţaţi la alimentele preparate de persoane care au pe cap bonete pentru sala de operaţii.
9. Alimentele cu un picior (plante, ciuperci) sunt mai sănătoase decât cele cu două picioare (pui) care, la rândul lor, sunt mai puţin dăunătoare decât cele cu patru (porc, vită şi alte mamifere).
@N