O delegaţie a României condusă de Achim Irimescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a participat, luni, la reuniunea Consiliului Miniştrilor pentru Agricultură şi Pescuit, care s-a desfăşurat la Bruxelles. Principalul punct pe ordinea de zi l-a constituit ajungerea la un acord privind abordarea generală referitoare la Propunerea de Regulament privind Fondul European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (FEPAM), pentru viitorul exerciţiu financiar, 2014-2020.
"România a susţinut încă de la lansarea propunerii importanţa existenţei unei politici piscicole comunitare consistente, cu o finanţare corespunzătoare, dar nu a putut accepta un set de criterii de alocare a fondurilor care conduc la o scădere substanţială a anvelopei financiare destinată României, în raport cu actualul exerciţiu financiar. România a solicitat includerea în textul de compromis, a criteriului privind suprafaţa de amenajări cu acvacultură de apa dulce, precum şi aplicarea unei ponderi mari privind pescuitul costier, având în vedere importanţa socială a acestuia şi, prin urmare, necesitatea unei finanţări corespunzătoare. România a respins criteriul privind producţia în acvacultură având în vedere că ne aflăm la primul program de acest tip şi rezultatul final al nivelului producţiei va fi atins abia după 2015. Totodată, a fost respins şi criteriul privind absorbţia fondurilor, întrucât în prezent acesta se ridică la 25%, însă gradul de contractare este de aproximativ 70%, ceea ce creează premisele ca până la finele lui 2015 plăţile să se efectueze integral", se arată într-un comunicat al MADR, remis Curierului Naţional.
În ceea ce priveşte resursele bugetare alocate din FEPAM, România a susţinut menţinerea alocării totale anterioare pentru dezvoltarea durabilă a pescăriilor, a acvaculturii şi a zonelor de pescuit, considerând inacceptabilă sup