Din cauza ploilor, rapiţa a lăstărit şi face din ce în ce mai grea recoltarea, în timp ce grâul treierat se vinde la preţuri mici.
Vremea capricioasă continuă să facă probeleme agricultorilor, care acum se văd în imposibilitatea de a recolta rapiţa pentru ulei. În ultima săptămână s-au recoltat puţin peste 600 de hectare, ajungându-se la un total de 2.650 de hectare, din totalul de 11.954 înfiinţate în toamnă.
„Rapiţa a lăstărit din nou şi nu se poate recolta. Au pornit lăstarii, a înflorit şi chiar dacă o parte e maturată, nu poate fi luată din câmp”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Agricultură Judeţene, Olga Florica.
Fermierii se grăbesc să încheie şi recoltatul grâului, „vânând” zilele cu soare şi temându-se de noi ploi care i-ar împiedica să-şi ducă recolta în hambare sau ar compromite calitatea. În sudul judeţului se recoltează ultimele parcele, în timp ce în nord s-a intrat în tarlalele care promit o producţie bună, astfel că la nivelul judeţului producţia medie la hectar a mai crescut puţin faţă de săptămâna trecută.
„E producţie bunicică, nu chiar cum ne aşteptam, însă destul de bună. Bobul arată bine, însă doar la analize de laborator poţi spune cu certititudine care este calitatea. Dar la ce bun, dacă s-a ajuns la şase mii (lei vechi/kilogram - n.r.). Îl dau fermierii din câmp, pe mai nimic, iar cei care îl cumpără atât aşteaptă, să se plângă de calitatea bobului”, a mai spus Florica.
La nivelul judeţului s-au însămânţat 140.000 hectare cu grâu, din care s-au recoltat 104.000. Producţia medie atinge 2.600 kilograme/hectar, deşi sunt fermieri care se pot lăuda cu mult mai mult. Per total, însă, nu este tocmai cea aşteptată, în condiţiile în care, spun cei care în ţară exploatează suprafeţe mari, la actualele preţuri te poţi gândi la profit la o producţie de peste 5.000 kg/hectar. Costurile