La trei decenii de când China laică şi-a deschis economia, academicienii chinezi îl citează pe Confucius ca dovadă a valorii unei economii mai privatizate.
De câţiva ani, după decenii de încercări de suprimare, învăţăturile filozofului antic au revenit în forţă, iar principiile confucianiste încep să fie folosite în politică şi economie, şi chiar încurajate de guvern, din motive evidente. Învăţătorul predica obedienţă faţă de guvern, dar şi pentru o elită conducătoare restrânsă şi aleasă pe merite, şi nu pe bază ereditară, scrie Bloomberg.
„Ţinta strategiei noastre trebuie să fie nu doar aceea de a reduce diferenţa de putere dintre SUA şi China, ci şi aceea de a oferi societăţii noastre un model mai bun decât în SUA“, spune Yan Xuetong, profesor de ştiinţe politice. Nu doar academicienii vorbesc deschis despre confucianism, ci şi oamenii de afaceri. „Oamenii citesc din Cofucius pentru a învăţa cum să facă mai bine afaceri”, explică Qin Yunong, proprietarul unei companii de microcredit. În deciziile lui de creditare, el analizează cât de respectuoşi faţă de autoritatea paternă sunt cei ce vor bani, deoarece sentimentele lor pot fi corelate cu încrederea că îşi pot plăti datoriile. În condiţiile în care corupţia pătează legitimitatea sistemului actual de guvernare, cu un singur partid, academicieni precum Bai Tongdong, de la Universitatea Fudan, pledează pentru un nou model care încorporează mai multă responsabilitate, ca în democraţiile din Occident, dar care să evite defectele serioase ale Vestului.
„Nimeni nu mai crede în comunism. Dar nici sistemul un om un vot nu mai funcţionează“, spune Bai, citând probleme precum deficitele bugetare colosale şi eşecul în a stopa încălzirea globală. „Statul modern este prea mare şi complicat pentru ca individul mediu să îl înţeleagă. Iar oamenii oricum nu au timp pentru asta“. El propune u