Rata de promovabilitate a crescut cu un procent faţă de prima etapă de corectare a lucrărilor, ajungând la aproape 56 la sută. Situaţia liceelor în care niciun candidat nu a reuşit să obţină o notă de trecere a rămas, însă, aceeaşi. Au fost, însă, şi incidente. Inspectorul şcolar general al judeţului Timiş spune că i s-a sugerat să treacă cu vederea faptul că un elev a încercat să copieze.
Peste o mie de contestaţii în Timiş
Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, în prima sesiune de bacalaureat au fost depuse 1.127 de contestaţii, în urma cărora 61 de elevi au reuşit să promoveze examenul de maturitate. 275 de elevi au avut mediile ridicate, iar în cazul a 139 de candidaţi li s-au micşorat notele. Au fost şi cei care, deşi au depus contestaţie, aceasta nu a avut nicio influenţă asupra notei finale, 713 de candidaţi rămânând cu mediile neschimbate.
Cele trei licee cu zero admişi din judeţ sunt Liceul Agricol, din Orţisoara, Liceul Teoretic “Socrates” şi Liceul Teoretic “Iris”, din Timişoara.
Probleme tehnice la şcoala de nevăzători?
Liceul “Iris” este un caz aparte, după cum spune inspectorul general Cornel Petroman, având în vedere că în această instituţie studiază exclusiv copii cu deficienţe de vedere. Potrivit oficialului I.S.J. Timiş, rezultatele slabe de la această şcoala nu sunt cauzate exclusiv de lipsa de cunoştinţe ale elevilor, ci poate fi invocat un motiv tehnic, aceştia utilizând aparate speciale de scris, în sistemul Braille: „La «Iris» e un caz special, în sensul că acolo e necesar să se mărească fila, acolo nu sunt convins că nu au cunoştinţele necesare, probabil nu s-a mărit atât de mult astfel încât să fie perceptibil pentru copiii cu deficienţe de vedere”, spune Cornel Petroman.
Totuşi, la I.S. J. Timiş încă nu se cunosc cauzele rezultatelor slabe, instituţia aşteptân