Dintotdeauna părinţii au aplicat tot felul de metode de calmare a copiilor foarte mici. Unele s-au dovedit a fi bune, altele mai puţin bune. Iată cam ce fel de metode recomandă specialiştii, pentru a calma un bebeluş foarte agitat.
Alăptatul: calmează atât bebeluşul cât şi pe mamă
Alăptatul este una dintre cele mai eficiente metode de calmare a unui bebeluş agitat. Laptele matern îi asigură copilului toţi nutrienţii necesari pentru o bună creştere şi dezvoltare. Procesul alăptării creează o legătură specială între mamă şi bebeluş: acesta simte dragoste, căldură, siguranţă. Micuţul simte atât de cunoscutele bătăi ale inimii mamei, cu care este obişnuit din viaţa intrauterină, la fel de linistitor fiind şi contactul cu pielea mamei. În plus, laptele matern conţine o proteină care induce somnul.
O mămică relaxată are un bebeluş liniştit. În momentu alăptării se eliberează prolactina (hormonul mamelor) – care are un efect uşor tranchilizant asupra mamelor. De asemenea, oxitocina are un rol important în procesul lactaţiei, dar şi un efect de calmare asupra mamei.
Bebeluşul "purtat" este mai calm
Multă vreme bebeluşii au fost ţinuţi mai mult în pătuţ, în ţarc, sau în cărucior, atunci când părinţii lor nu erau prin preajma lor. Specialiştii spun că lipsa contactului direct cu părinţii duce la creşterea nervozităţii copilului. Acesta devine mai agitat, plânge mai des, este tot timpul "nemulţumit". Bebeluşului îi lipseşte atingerea părinţilor lui, iar el o cere. Se recomandă utilizarea unor dispozitive prin care copilul să fie "purtat", de tip marsupiu sau sling (eşarfele port-bebe). În acest fel părintele purtător are mâinile libere şi se poate ocupa de activităţiuşoare sau cumpărături. În acest fel părinţii pot fi şi alături de copiii lor, au contact direct, ceea ce-i face pe cei mici mai fericiţi şi mai liniştiţi. Sa ţii copilul în braţe nu în