Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi mandatul de negociere a unui nou acord cu FMI, cu câteva ore înainte ca delegaţia Fondului să revină la Bucureşti. Al treilea acord, pentru care a fost mandatat să negocieze tandemnul Chiţoiu-Voinea, ar urma să fie unul de tip preventiv, din care România să se împrumute numai în condiţii excepţionale de criză.
Liniile de negociere au fost secretizate, primul anunţ oficial, susţine premierul Victor Ponta, urmând să fie făcut după primirea acceptului din partea reprezentanţilor FMI. “Dacă nu ar fi confidenţial mandatul, le-am spune oficialilor FMI să se uite direct la televizor”, a justificat premierul păstrarea în circuit închis a marjelor de negociere. Din mesajul dat de directorul general al FMI, Christine Lagarde, la Bucureşti, cheia noului acord va fi “privatizarea şi restructurarea unor companii de stat”.
“Vom avea în această toamnă listarea la Romgaz, Electrica şi la Complexul Energetic Oltenia. La Hidroelectrica încercăm să punem manager privat şi vara viitoare să avem o listare”, a reactualizat şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Gabriel Dumitraşcu, pentru gândul, situaţia companiilor din energie, după mai multe amânări ale termenelor asumate iniţial.
Un alt “cartof fierbinte” în relaţia cu FMI este legat de nivelul arieratelor pe care Guvernul, cu împrumuturi din Trezorerie, nu a reuşit să îl reducă semnificativ comparativ cu cerinţele FMI. Surse guvernamentale au explicat pentru gândul că, la finalul lunii iunie, arieratele administraţiilor locale depăşeau cu puţin 500 de milioane de lei. Mai puţin decât în luna aprilie, când datoriile vechi ale primăriilor şi consiliilor judeţene erau de 750 de milioane, dar în continuare peste pragul de maximum 300 de milioane convenit cu FMI.
Lagarde: "Unele companiile de stat ar trebui privatizate, altele rest