Nerecuperarea banilor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) de către companii pentru concediile medicale acordate angajaţilor reprezintă o problemă de care se plâng toţi oamenii de afaceri.
"Este veşnica problemă cu care ne confruntăm de ani de zile", ne-a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Dan Schwartz, membru în Comitetul Fiscal al AmCham, ne-a precizat: "Este o problemă majoră. Este mai rău decât credeam. Concediile medicale sunt plătite de către angajatori, urmând ca CBAS să restituie sumele. Acestea, însă, nu sunt recupereze decât cu foarte mare greutate".
Domnia sa ne-a explicat că există o procedură de solicitare a sumelor respective, companiile fiind obligate să transmită Casei dosare complete cu informaţii, iar CNAS trebuie să transmită un răspuns în termen de 30 de zile de la trimiterea cererii.
"Dacă sunt îndeplinite toate condiţiile, atunci răspunsul este pozitiv, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile impuse de lege, răspunsul etse negativ. În practică, CNAS răspunde doar dacă răspunsul este negativ. În caz contrar, nu primim niciun răspuns", ne-a explicat domnul Schwartz.
Potrivit domniei sale, media după care încep să fie făcute rambursări depăşeşte un an.
"Avem clienţi care abia încep să primească primii bani din 2007-2008, şi aceştia la întâmplare, aleator", a adăugat Dan Schwartz, menţionând că acest lucru poate ţine de dispoziţia funcţionarilor de la CNAS, dar şi de o politică a Casei.
Potrivit domniei sale, companiile fac reveniri scrise la cererile depuse, însă niciodată nu primesc niciun răspuns de la Casa de Asigurări de Sănătate.
Dacă aceste notificări nu sunt reînnoite, există riscul ca sumele datorate de CNAS societăţilor comerciale să fie prescrise, după o perioadă de trei ani.
Dan Schwartz este de părere că, probab