Microsoft a dezminţit marţi că unele conturi ale utilizatorilor de Outlook, Skype şi altor servicii sunt accesibile în mod direct agenţiei americane de spionaj NSA şi a cerut Guvernului permisiunea să publice numărul exact al datelor transmise autorităţilor, relatează AFP.
Dezminţirea Microsoft, ca răspuns unor informaţii dezvăluite de cotidianul britanic The Guardian pe baza unor documente furnizate de Edward Snowden, este similară celor formulate începând de la 6 iunie de giganţi în domeniul Internetului ca Google, Apple, Facebook şi alţii.
Aceste grupuri au fost prezentate de către Snowden ca participând la programul PRISM, care ar oferi unor analişti din cadrul Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) un "acces direct" la serverele lor.
Îngrijorate de repercusiuni asupra imaginii lor, aceste grupuri insistă că deţin controlul asupra livrărilor de date.
"Microsoft nu furnizează vreunui stat un acces direct şi fără probleme la datele clienţilor noştri", a scris Brad Smith, directorul juridic al grupului, pe un site Microsoft, technet.com. "Dacă un stat cere date ale unor clienţi, inclusiv pentru motive ce ţine de securitatea naţională, este necesar ca acesta să urmeze procedurile legale aplicabile".
"Doar o fracţiune minusculă, o fracţiune de procent, din datele clienţilor noştri au făcut obiectul unei cereri din partea statului în legătură cu dreptul penal sau securitatea naţională", a precizat el.
Microsoft a depus o cerere, pe 19 iunie, pentru a obţine dreptul să publice cifra exactă, dezvăluie el. "Credem că Constituţia ne garantează libertatea de a împărtăşi mai multe informaţii cu publicul, însă Guvernul ne împiedică", a adăugat el.
Într-un articol publicat pe 11 iulie, The Guardian a scris că apreciază că Microsoft colaborează cu NSA cu scopul de a livra date ale unor comunicaţii ale utilizatorilor