Economia României va înregistra o creştere de 1,6% în 2013 şi de 2% în 2014, în timp ce rata inflaţiei se va situa la 4,5% anul acesta şi la 3% anul viitor, se arată în raportul publicat pe site-ul instituţiei financiare internaţionale, potrivit estimărilor FMI.
Comerţul cu UE, şansa unei creşteri economice
În raportul FMI, întocmit după ultimele evaluări din cadrul acordului preventiv cu România, se arată că, legăturile financiare şi comerciale strânse ale României cu alte state din UE oferă oportunităţi de creştere pe termen mediu dar, ţinând cont de recesiunea cu care se confruntă zona euro, aceste legături atenuează actualele perspective. Intrările masive de capital de dinaintea crizei nu se vor relua probabil curând ca sursă de creştere, iar absorbţia fondurilor europene, deşi se îmbunătăţeşte gradual, rămâne scăzută şi nu va putea îmbunătăţi semnificativ creşterea. Aceste evoluţii pun în prim plan continuarea implementării politicilor fiscale şi monetare care sprijină stabilitatea macroeconomică şi intensificarea reformelor structurale pentru a îmbunătăţi climatul de afaceri şi livrarea serviciilor în sectoarele cheie, cum ar fi energia şi transporturile, avertizează FMI. Dacă România va deveni mai atractivă pentru investiţii, vor fi stimulate creşterea economiei, crearea de locuri de muncă şi apropierea de nivelul mediu al veniturilor din UE.
PIB va ajunge la 1,6- inflaţia 4,5%
Creşterea Produsului Intern Brut al României ar urma să ajungă la 1,6% în 2013 datorită redresării cererii interne, deoarece incertitudinile politice s-au domolit, politica fiscală este puţin mai relaxată, absorbţia fondurilor europene s-a reluat, iar producţia agricolă a revenit la un nivel mai normal. Contribuţia exporturilor nete este aşteptată să continue şi în 2014, când avansul economiei va ajunge la 2%, apreciază FMI. Datorită redresării pieţei forţei de