În anul 2012 cele mai mari cheltuieli din fondul de rezervă al Guvernului s-au făcut pentru premii naţionale şi distincţii. Circa 15 milioane de lei s-au alocat în aceste scopuri sau 34,8% din suma totală a fondului. Datele au fost prezentate într-un studiu realizat de Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT“.
Autorul studiului, Vitalie Ioviţa, a menţionat că la capitolul „Calamităţi, avarii” ponderea de cheltuieli a fost redusă – de la 21% în anul 2011 la 7% în anul 2012. Studioul atestă o creştere bruscă a cheltuielilor din fonful de rezervă pentru deplasări oficiale, expoziţii, simpozioane şi forumuri. Anul trecut aceste cheltuieli au alcătuit 20% din fondul de rezervă, comparativ cu 11% în 2011. Acest tip de cheltuieli, notează autorul, au un grad înalt de previzibilitate şi puteau fi planificate în bugetul instituţiilor responsabile, transmite IPN.
Eugen Hristev, alt autor al studiului, a declarat că anul trecut a fost înregistrat un grad redus de transparenţă în procesul de adoptare a hotărârilor Guvernului prin care se alocă resurse din fondul de rezervă. Doar 47% dintre documente au fost incluse pe agenda şedinţelor executivului, chiar dacă informaţia despre utilizarea mijloacelor fondului de rezervă este una de interes public şi cade sub incidenţa Legii privind procesul decizional.
Rezultatele studiului subliniază necesitatea perfecţionării, în plan legislativ şi normativ, a practicilor de formare şi administrare a fondului de rezervă. Experţii au spus că, în contextul calamităţilor naturale tot mai frecvente în Republica Moldova, ar trebui să existe un fond de intervenţie, care ar putea fi gestionat din bani bugetari sau extrabugetari. Experţii au subliniat că multe dintre cheltuielile acoperite din fondul de rezervă al statului pot fi acoperite din alte surse, iar intervenţia în banii publici trebuie să fie minimă şi doar în cazu