Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, a declarat miercuri, într-un interviu exclusiv pentru Associated Press, că cenuşa găsită în soba mamei unuia dintre inculpaţii în cazul furtului a şapte tablouri de mai multe milioane de dolari dintr-un muzeu olandez - printre care un Matisse, un Picasso şi un Monet - conţine urme de vopsea, pânză şi cuie.
Descoperirea reprezintă dovada că femeia, Olga Dogaru, s-ar putea să fi spus adevărul atunci când a susţinut că a ars tablourile, care au fost luate anul trecut dintr-un muzeu olandez într-un furt îndrăzneţ în zorii zilei, notează AP, citată de Agerpres.
Ernest Oberlander-Târnoveanu a afirmat că specialiştii muzeului au descoperit "mici fragmente de grund, rămăşiţe de pânză, urme de vopsea" şi cuie de cupru şi oţel, unele mai vechi de secolul al XX-lea.
"Am descoperit o serie de substanţe specifice picturilor şi tablourilor", a spus el, precizând că este vorba de plumb, zinc şi azurit.
El a refuzat să afirme cu certitudine că cenuşa provine de la cele şapte tablouri furate din galeria Kunsthal din Rotterdam, invocând faptul că nu se află în poziţia de a putea face acest lucru, precizează AP. Ernest Oberlander-Târnoveanu a adăugat că reprezentanţii justiţiei sunt cei care vor trage concluziile.
El a îndrăznit, totuşi, să afirme că, în cazul în care rămăşiţele sunt de la tablouri, atunci este "o crimă împotriva umanităţii să distrugi opere de artă universale". "Nu pot să cred că în 2013 întâlnim astfel de acte", a spus directorul muzeului.
Ernest Oberlander-Târnoveanu a precizat că experţi ai muzeului analizează din martie cenuşa din soba Olgăi Dogaru şi că rezultatele vor fi înaintate procurorilor săptămâna viitoare.
Cele şapte tablouri au fost sustrase în luna octombrie a anului trecut în cel mai mare furt de opere de artă din Olanda din ultimii pest