Inventivitatea si îndrazneala escrocilor, manifestate pe fondul credulitatii si lipsei de informare de care dau dovada unii dintre semenii nostri, fac ca numarul sesizarilor privind fapte de înselaciune prin telefon sa creasca aproape în fiecare zi.
Numai de la începutul acestei saptamâni, la Inspectoratul de Politie Judetean Braila au fost înregistrate noua astfel de sesizari.
Unul dintre cazuri este al brailencei N.F., de 57 ani, care a sesizat la Politie faptul ca a fost înselata prin telefon cu suma de 1.100 lei, de o persoana care s-a recomandat a fi avocatul ginerelui sau, care i-a comunicat ca acesta a accidentat un copil si i-a cerut sa achizitioneze coduri de reîncarcare a cartelelor telefonice, pentru a-l ajuta sa scape de raspundere.
De la începutul acestui an, peste 80 de persoane din judetul Braila au cazut în plasa celor care folosesc retelele de telefonie mobila sau fixa, pentru a obtine câstiguri nemuncite.
În ciuda repetatelor avertismente transmise de catre politistii braileni atât prin intermediul mass-media, cât si în mod direct, cu ocazia activitatilor preventive desfasurate pe strazile orasului, numarul persoanelor înselate prin metoda “accidentul” continua sa creasca.
Va reamintim cum actioneaza infractorii:
Victimele sunt contactate telefonic de persoane care se recomanda a fi rude apropiate (de obicei, fiu, ginere, nepot) si, sub pretextul ca au fost implicate în accidente de circulatie grave, le solicita sa trimita, prin sisteme de transfer bancar rapid (Western Union, Money Gram), diferite sume de bani, necesare pentru despagubirea victimelor accidentului sau onorariul avocatului, ori sa achizitioneze coduri de reîncarcare electronica a cartelelor telefonice si sa le comunice.
În ultima perioada se constata ca infractorii obtin, initial, cât mai multe informatii de