Prințesa va deveni duminică prima regină originară din Belgia, după șase regine de origine străină. Sursa: REUTERS
După 20 de ani pe tronul Belgiei şi luni de zvonuri privind posibila sa abdicare, regele Albert al IIlea a anunţat la 3 iulie că-i va ceda tronul fiului său mai mare cu ocazia zilei naţionale a Belgiei, pe 21 iulie. Prinţul Philippe trebuie să dovedească, la cei 53 de ani, că va fi la înălţimea sarcinii, într-o ţară unde suveranul nu mai reprezintă legătura de nezdruncinat dintre flamanzi şi valoni, scrie France Presse, citată de Agerpres.
Blondă şi surâzătoare, apropiată de oameni, prinţesa Mathilde, care va deveni duminică cea de-a şaptea regină a Belgiei, este farmecul Casei regale belgiene, considerată de multe ori plictisitoare şi prea sobră.
Născută pe 20 ianuarie 1973 în regiunea bruxelleză Uccle, fiica lui Patrick d’Udekem d’Acoz şi a contesei Anne Komorowski, prinţesa Mathilde are o educaţie tradiţională pentru o viitoare regină: după învăţământul primar la Bastogne (sud), ea şi-a continuat studiile secundare la Institutul Vierge Fidele din Bruxelles, apoi ortofonia, care a determinat- o să-şi deschidă propriul cabinet în 1995 la Bruxelles pentru a corecta greşelile de pronunţie ale copiiilor mici. “Minunată, proaspătă şi elegantă”
La 14 ani după “mathildomania” declanşată de căsătoria ei cu prinţul Philippe, Mathilde rămâne, la 40 de ani, aceeaşi tânără femeie drăguţă, prietenoasă şi elegantă, relaxată în faţa camerelor de luat vederi, spre deosebire de soţul ei, cu 13 ani mai în vârstă, care pare stângaci în faţa acestora. Revista Vanity Fair a descris-o ca fiind “minunată, proaspătă şi elegantă”. Prinţesa Mathilde s-a concentrat asupra drepturilor femeilor şi copiilor din Belgia.
În 2006, ea a pozat zâmbind alături de Nelson Mandela, vizibil încântat, în timpul uneia din numeroasele misiuni economice conduse de pr