Mai multe facultăți de la 37 de universități din România au intrat în vizorul Guvernului pentru lichidare, începând cu anul școlar 2013-2014, în urma depistării unor nereguli la evaluările ARACIS. Printre acestea se regăsește și Facultatea de Științe Economice din Blaj, ce aparține de Universitatea „Spiru Haret” București, ce funcționa printr-o autorizație provizorie, și pentru care nu se va mai organiza admitere din acest an.
Ministrul delegat pentru Învățămant Superior Mihnea Costoiu a declarat miercuri că 183 de specializări din 37 de instituții de învățământ superior din țară sunt propuse să intre în lichidare, pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS).
Ministerul Educației Naționale a elaborat un document care vizează lichidarea mai multor facultăți de la universități particulare și de stat. Printre acestea se află universități prestigioase din Cluj-Napoca, București, Iași, Timișoara, dar și secția din Blaj Universității „Spiru Haret” din București, atât cu specializări cu frecvență, cât și cu frecvență redusă sau la distanță.
Astfel, pentru anul 2013-2014, cei care ar fi dorit să se înscrie la Facultatea de Științe Economice, specializarea Finanțe-Bănci, la Blaj, vor fi nevoiți să se orienteze spre alte centre universitare, întrucât aici nu se va mai organiza admitere din acest an.
Vor intra în lichidare din acest an mai multe specializări de la 37 de universități din România.
La Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca sunt vizate şapte specializări, dintre care numai una la distanță – Filosofie (în limba maghiară) de la Facultatea de Istorie şi Filosofie, iar restul cu frecvență, la Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică – Ingineria şi protecţia mediului în industria chimică şi petrochimică, Inginerie economică în industria chimică şi de materiale