Fortificaţia din apropierea localităţii Corneşti, aflată la 17 kilometri de Timişoara, va fi împânzită pe o porţiune de 15 hectare de panouri fotovoltaice
Pe baza probelor de carbon-14, fortificaţia descoperită lângă Corneşti, este datată în a doua jumătate a mileniului II, înainte de Hristos.
Dimensiunea fortificaţiei cu cele trei centuri înconjurătoare atinge 900 de hectare, iar cu cel de-al patrulea val, care se cercetează acum, dimensiunile ajung la 1.720 de hectare.
Este cea mai mare fortificaţie preistorică din Europa. Muzeologii susţin că aceasta a aparţinut unei culturi din perioada Epocii Bronzului, care a fost răspândită din nord-estul Croaţiei de azi, până în zona piemontală a Banatului, de la Dunăre la Mureş.
O societate care se ocupă cu energie regenerabilă a cerut Muzeului Banatului să facă descărcarea arheologică, pentru că urmează să se ridice un parc de panouri fotovoltaice, care se vor întinde pe aproape 15 hectare.
“Acest lucru nu ne deranjează. S-au urmat procedurile standard, iar firma care face panourile solare au cerut să facem descărcarea arheologică. Ei au şi plătit aceste lucrări. S-a făcut o cercetare arheologică, iar acum pot demara lucrările de amenajare a parcului”, a declarat Alexandru Szentmiklosi, şeful secţiei de Arheologie a Muzeului Banatului.
Fortificaţia de la Corneşti a devenit un loc preferat al arheologilor din străinătate. Există un proiect iniţiat de Muzeul de Preistorie de la Berlin, iar cercetători de renume mondială vin în judeţul Timiş pentru săpături şi cercetări.
Fotografiile aeriene au fost realizate dintr-un avion Cesna al companiei MaxAir
Aşezare sarmatrică la vestul fortificaţiei
Lucrările se fac încet, iar informaţile nu sunt spectaculoase pentru publicul larg, însă îi ajută pe specialişti să pună cap la cap puzz