Faptul că fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate Edward Snowden se află prins în zona de tranzit a aeroportului moscovit Şeremetievo nu poate să nu ne ducă cu gândul la filmul „Terminalul”, în care personajul lui Tom Hanks se îmbăia, dormea şi mânca printre pasagerii grăbiţi să prindă zborul.
Asemeni personajului principal din filmul regizat de Steven Spielberg, şi Edward Snowden s-a trezit cu un paşaport invalid după ce a aterizat la Moscova, de unde plănuia să-şi continue călătoria către America de Sud. Aşa că, de la 23 iunie, din câte spun surse oficiale, Snowden este blocat în zona de tranzit.
Până în momentul de faţă, Snowden este „omul fără de ţară”, pentru că în Bolivia, Nicaragua sau Venezuela, ţările sudamericane care i-au oferit azil politic, nu poate ajunge, iar Rusia, prin vocea preşedintelui rus Vladimir Putin, a susţinut că nu vrea să-şi pericliteze relaţia cu SUA din cauza unui fugar.
„E la fel ca în tranzit“
Deocamdată, singura opţiune a tânărului american este zona de tranzit a aeroportului moscovit, loc în care au mai „staţionat” şi alţi cetăţeni ai lumii în căutare de azil politic sau refugiu.
„Aici nu e viaţă. E ca şi cum eşti un pasager care aşteaptă să plece. Să fii aici e la fel ca în tranzit”, declara în 2004 Mehran Nasseri, iranianul a cărui poveste a inspirat filmul „Terminalul”. În 2003, timp de două zile, scenaristul peliculei, Sacha Gervasi, l-a urmărit îndeaproape pe Nasseri ca să vadă ce viaţă duce iranianul în aeroportul parizian Charles de Gaulle. „Viaţa lui era mizerabilă. Era obligat să doarmă pe o bancă şi să-şi păzească bagajele. Deseori, trebuia să caute resturi de mâncare în coşurile de gunoi şi să pătrundă cu forţa la duşuri în timpul nopţii”, mărturiseşte Gervasi într-un editorial pentru „Financial Times”.
Deşi jurnalişti din lumea întreagă s-au deplasat la Moscova să vorbeasc