Planul de şcolarizare a absolvenţilor claselor a VIII-a, prevăzut de Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, nu va putea fi realizat din cauza elevilor care au rămas repetenţi ori au situaţia neîncheiată la învăţătură.
Şefa Inspectoratului, Keresztély Irma, a declarat că la ora actuală 106 elevi din clasele a VIII-a sunt corigenţi la o materie, 79 la două materii, iar 24 au rămas repetenţi. Acestora li se adaugă 66 de elevi cu situaţia neîncheiată şi 23 de elevi neşcolarizaţi.
„În anul şcolar 2013-2014, pe baza solicitărilor venite de la şcoli s-a cerut înfiinţarea a 71 de clase a IX-a în judeţul Covasna. Dacă adunăm numărul corigenţilor, repetenţilor şi al celor cu situaţia neîncheiată ori neşcolarizaţi vedem că avem un minus de 12 clase faţă de ceea ce ne-am propus să realizăm (…) Reiese, aşadar, că nu vom reuşi să atingem cifrele de şcolarizare propuse”, a spus Keresztély Irma.
Vor fi desfiinţate catedre
Aceasta a menţionat că o parte dintre elevi vor trece, probabil, corigenţele, dar chiar şi aşa mulţi nu vor intra la liceu, iar acest lucru va atrage după sine desfiinţarea unor catedre.
Şefa Inspectoratului a menţionat că după prima etapă a repartizării elevilor în licee au fost ocupate doar 73,65% dintre locuri şi că mai sunt 524 de locuri libere din totalul celor 1988 propuse, prin urmare, indiferent de notele la Evaluarea naţională, toţi absolvenţii claselor a VIII-a vor putea intra la liceu.
Anul acesta peste 76% dintre absolvenţii claselor a VIII-a din judeţul Covasna au reuşit să ia notă de trecere la Evaluarea naţională, dar majoritatea au avut note mici.
„Toţi elevii au loc la liceu, deşi 40% dintre aceştia au avut rezultate slabe la evaluare. Întrebarea este dacă vor reuşi aceşti elevi să recupereze handicapul cu care pornesc la drum. Dacă nu, ne putem imagina încă de pe acum care vor fi rezultatele la bacalaureat p