Activitatea serviciilor de informaţii britanice a fost justificată, miercuri, de o comisie parlamentară, care a prezentat un raport după ce au apărut informaţii privind o eventuală utilizare ilicită a programului american de spionaj al comunicaţiilor, PRISM, relatează AFP, citată de Mediafax.
Fostul consultant al serviciilor americane de informaţii, Edward Snowden, a acuzat Cartierul General al Comunicaţiilor din cadrul Guvernului britanic (GHCQ), în documente publicate la 22 iunie de The Guardian, de faptul că este „mai rău decât americanii" în privinţa spionării datelor private.
„Plecând de la probele disponibile, am ajuns la concluzia că acuzaţiile sunt nefondate", a precizat comisia parlamentară în raport.
„Am trecut în revistă raporturile făcute de GHCQ în baza unor informaţii obţinute din partea Statelor Unite şi suntem mulţumiţi. Respectă obligaţiile legale", se mai arată în concluziile anchetei.
Ministrul britanic de Externe, William Hague, care coordonează GCHQ, a salutat această concluzie.
Cu sediul la Cheltenham, în sud-estul Angliei, GCHQ supraveghează comunicaţiile la scară mondială, cu scopul de a obţine informaţii.
Potrivit The Guardian, GCHQ are acces la cabluri transatlantice de fibră optică care sunt utilizate pentru Internet şi telefonie, prin intermediul unor „acorduri secrete" cu întreprinderi private, şi astfel împart datele cu Agenţia Naţională de Securitate (NSA) americană.
De asemenea, GCHQ ar fi spionat delegaţi străini în cadrul unei reuniun G20, la Londra, în 2009.
Citeşte mai multe despre: Marea Britanie SUA servicii de informatii PRISM edward snoeden GHCQ comisie parlamentara ancheta
Activitatea serviciilor de informaţii britanice a fost justificată, miercuri, de o comisie parlamentară, care a prezentat