In 2009, fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a desfiintat scolile de arte si meserii. In 2012, ministrul Daniel Funeriu a reinfiintat scolile profesionale, iar in prezent, in conditiile in care anul trecut si anul acesta circa jumatate dintre elevi nu au promovat examenul de Bacalaureat, primarii mai multor orase din tara doresc sa infiinteze si la ei scoli profesionale. Mai mult decat atat, edilii ii indeamna pe parinti sa-si indrume copii catre aceste scoli fiindca meserii ca cea de sudor, lacatus, electricean, dulgher sau tamplar sunt cautate si bine platite. "Ar trebui si parintii sa inteleaga ca nu toti putem sa fim absolventi de facultate, purtatori de diploma de aboslventi de facultate, cu secretara si cu masina la poarta si telefon mobil", spune primarul orasului Girgiu, Nicolae Barbu.
Brasov
La Brasov, prima scoala de meserii a fost infiintata anul trecut, imediat dupa ce s-a legiferat reinfiintarea scolilor profesionale. Este vorba de Scoala Profesionala Germana Kronstadt unde in anul scolar 2012-2013 s-au inscris circa 130 de elevi. Scoala a fost realizata de Primaria Brasovului in parteneriat cu cele mai importante companii din oras. In timpul studiilor, elevii primesc o bursa lunara de 400 de lei.
"Aceasta scoala este un exemplu de buna practica care a fost preluat si ma bucur ca la Minister se invoca scoala profesionala Kronstadt facuta de municipiul Brasov in parteneriat cu firmele mari din Brasov. Deocamdata nu vom infiinta ale scoli de meserii. Vreau sa o dezvoltam pe aceasta, sa o ducem la maxim, fiindca ea a pornit de la un nivel minimal in momentul de fata, in sensul ca acolo elevii fac in primul an terorie mai multa, practica mai putina, in al doile an practica mai multa, teorie mai putina, primesc o bursa de la firma respectiva. Practic elevul primeste in jur de 400 de lei pe luna, se duce la scoala, ar