Este vorba despre situl Deniz Tepe: asociaţia MaiMultVerde a demarat în 1 august 2012 un proiect finanţat din fonduri europene pentru elaborarea unui plan de management pentru această zonă a judeţului Tulcea.
Pentru a afla cât de informaţi sunt tulcenii, a fost realizat un studiu privind percepţiile locuitorilor din comunele Nalbant, Mihail Kogălniceanu şi Mihai Bravu, aflate în judeţul Tulcea, asupra sitului natura 200 Deniz Tepe şi ariei naturale protejate de interes naţional Dealul Deniz Tepe.
Conform acestui sondaj, numai 65,6% dintre respondenţi ştiu că Deniz Tepe este o arie protejată prin lege (cei mai numeroşi sunt locuitorii din Nalbant, Trestenic şi Nicolae Bălcescu), dar numai 17,6 % dintre respondenţi au menţionat că le sunt cunoscute limitele ariei protejate.
Aproape jumătate (44%) dintre respondenţii care ştiu că Deniz Tepe este o arie protejată au menţionat vârsta dealului („este bătrân”) drept principal motiv al statutului de protecţie, iar 26% animalele rare, cel mai cunoscut fiind popândăul (Spermophilus citellus).
Sondajul de opinie a fost realizat prin interviuri faţă în faţă pe un eşantion reprezentativ de 450 persoane din comunele Nalbant, Mihail Kogălniceanu şi Mihai Bravu.
Grupul ţintă a fost reprezentat de populaţia cu vârstă de peste 10 ani, având domiciliul sau reşedinţa în cele cinci sate de pe teritoriul ariei protejate. Rezultatele raportate sunt folosite ca stare de referinţă pentru activitatea de conştientizare în rândul populaţiei locale, un alt sondaj urmând să fie realizat la final, pentru a evalua rezultatele activităţilor de conştientizare şi informare desfăşurate în cadrul proiectului.
Despre situl Deniz Tepe
Situl Natura 2000 Deniz Tepe este o arie naturală protejată cu o suprafaţă de 1.900 hectare, din sudul Podişului Dobrogei, în interiorul Dep