Gastroenterita acută reprezintă o afecţiune carcterizată prin inflamarea mucoasei gastrice sau/şi intestinale din cauza acţiunii unor factori infecţioşi (bacterii, virusuri, paraziţi) sau noninfecţioşi (medicamente de tipul antiinflamatoarelor, antibiotice, laxative; excesul de cofeină; intoxicaţii cu metale grele prin ingestia de apă contaminată; alergeni alimentari, etc.). Dr. Roxana Cozariuc, medic specialist medicină internă, competenţă ultrasonografie generală în cadrul Grupului medical Romgermed, ne-a oferit toate informaţiile legate de această afecţiune, tratamentul indicat şi modalităţile de prevenire.
Gastroenterita infecţioasă, frecvent întâlnită în anotimpul cald, este foarte contagioasă, putându-se răspândi cu uşurinţă prin intermediul alimentelor contaminate şi igiena precară (spălatul mâinilor înainte de masă şi după utilizarea toaletei, spălarea riguroasă cu apă a fructelor şi legumelor înainte de a fi consumate). Gastroenterita bacteriană este frecvent contactată prin consumul alimentelor alterate din cauza unei păstrări necorespunzătoare sau preparării incorecte a alimentelor insuficient tratate termic. De asemenea, o altă sursă de îmbolnăvire este reprezentată de apa din fântâni sau bazine de înot, lacuri.
Până la 70% din cazuri, gastroenterita are cauză virală, iar dintre virusuri cel mai frecvent întâlnit este rotavirusul. Acesta reprezintă principala cauză a gastroenteritei la copil, producând diaree severă, frecvent asociată cu vărsături, simptomatologie ce duce rapid la deshidratarea organismului. Administrarea antibioticelor la domiciliu de către părinţi poate agrava starea de deshidratare prin distrugerea florei intestinale saprofite a colonului şi astfel contribuind la înrăutăţirea diareei, punând în pericol viaţa copilului. De aceea este necesar ca diareea apărută la copil (şi în special la sugar şi copilul mic) să fie prompt