În unele ţări, nevoia de a mitui funcţionarii rămâne un fapt de viaţă deprimant. Aceasta este constatarea unui nou sondaj realizat de Transparency International.
În România, 17% dintre respondenţi au declarat că au oferit mită în ultimul an pentru a accesa servicii publice legate de taxe, sănătate, poliţie, imobiliare şi altele. Întrebaţi despre cum s-a modificat nivelul corupţiei în ultimii doi ani, majoritatea românilor au răspuns că a crescut.
La nivel mondial, mai mult de una din patru persoane spun că au dat mită în ultimul an pentru servicii publice. Corupţia este mai răspândită în ţările sărace din Africa sau Orientul Mijlociu, cele mai mari rate ale corupţiei fiind întâlnite în Sierra Leone (84%), Liberia (75%) şi Yemen (74%).
Poliţiştii au primit şpagă de la o treime din respondenţi, cel mai înalt nivel dintre toate serviciile publice incluse în sondaj. În locuri precum Sierra Leone, Liberia şi Nigeria acest indicator creşte la trei sferturi.
Motivele pentru care se oferă mită diferă, bineînţeles. În Bangladesh, Iordania şi Camerun, peste jumătate dintre persoanele chestionate spun că acesta este singurul mod prin care se poate obţine acces la servicii. Indonezienii au răspuns într-o majoritate covârşitoare că şpaga grăbeşte procesul de accesare a serviciilor publice. În Georgia, Europa de Est (inclusiv România), Japonia şi Coreea de Sud, mulţi au declarat că oferă mită ca o expresie de mulţumire.
Într-un cadru mai general, oamenii din 70 de ţări cred că nivelul corupţiei a crescut în ultimii doi ani. Au apărut, totuşi, nişte semnale pozitive în locuri neaşteptate, inclusiv în Rwanda, Sudanul de Sud şi Serbia.
SURSA: The Economist