Prin mâna lui au trecut de-a lungul anilor, generații de elevi care l-au făcut mândru cu realizărilor lor în viață! Ioan Tuns este și va rămâne unul dintre cei mai apreciați profesori de matematică din Bistrița-Năsăud, implicat în tot ce înseamnă competiții locale, județene și naționale în domeniu. Un om care face cinste comunei Mărișelu!
După 47 de ani petrecuți în câmpul muncii, profesorul de matematică Ioan Tuns de la Mărișelu, a ieșit la pensie anul acesta, părăsind astfel catedra la vârsta de 65 de ani. A lăsat însă în urma sa o carieră didactică demnă de apreciat, care nu ajunge să fie cuprinsă într-un… simplu articol.
La Școala Generală de la Mărișelu, acolo unde a ajuns prin transfer, în anul 1971, profesorul Ioan Tuns s-a integrat cu ușurință în colectivul didactic, colectiv din care făcea parte și soția sa, Maria, de asemenea profesor de matematică. A prins drag de această comună, de oamenii și de copii de aici, fapt pentru care s-a și stabilit la Mărișelu unde a predat elevilor matematica până vara aceasta. Are doi copii de care este tare mândru, un băiat care a ajuns inginer ofițer la Bistrița și o fată, doctor în matematică din anul 2012, stabilită la Cluj Napoca.
Deși s-a născut la Coroieni, județul Maramureș, valurile vieții l-au adus la noi în județ, mai întâi la Școala Generală din orașul Sângeorz – Băi iar apoi la Mărișelu. A absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Institutului Pedagogic de 3 ani de la Baia Mare, după care a urmat și cursurile Facultății de Științe a Universității de Nord Baia Mare, fiind licențiat în matematică-fizică. Nu s-a oprit aici în formarea sa profesională ci a continuat Masteratul în Didactica Matematicii, la aceeași universitate.
Profesorul Ioan Tuns s-a preocupat mereu de perfecționarea sa în domeniul matematicii, reușind să obțină la termen toate gradele didactice: definitivatul în 1973, gra