Sute de oameni au reuşit să evite plata timbrului de mediu folosindu-se de o prevedere legală care permite scutirea de la plată prin partajarea bunurilor între soţi, după cum arată av. Vicenţiu Coltuc, de la casa de avocatură Coltuc şi Asociaţii, citat de Buna Ziua Brasov.
Potrivit acestuia, un act formal de partaj voluntar semnat în faţa notarului vă poate scăpa de plata timbrului de mediu. Pe scurt, potrivit ordonanţei 9/2013, dacă doi soţi îşi împart maşina, cel care o primeşte nu va plăti taxa auto. Până aici, totul pare clar, însă nimeni nu este nebun să divorţeze, doar pentru a scăpa de taxa auto. Numai că nici nu este nevoie.
Partajul se poate face în mod voluntar între două persoane care deţin în indiviziune un bun. Altfel spus, nu trebuie să fii căsătorit cu persoana respectivă pentru a deţine o maşină împreună, iar dacă eşti căsătorit, nu trebuie să divorţezi pentru a partaja un bun, respectiv, maşina. Chichiţa juridică este utilă mai ales pentru persoanele care deţin maşini cu capacitate cilindrică mare. Aceştia ar trebui să plătească pentru timbrul de mediu mii de euro.
Liste judeţelor unde se poate sau nu partajul timbrului de mediu
PARTAJ VOLUNTAR NUMAI LA NOTAR
Acestea sunt judeţele în care se poate înmatricula un autoturism prin partaj
voluntar numai la notar:
- Bucureşti;
- Argeş;
- Bihor;
- Braşov;
- Călăraşi;
- Caras - Severin;
PARTAJ NUMAI ÎN URMA DIVORTULUI
- Dolj;
- Galaţi;
- Gorj;
- Harghita;
- Hunedoara;
- Ialomiţa;
- Maramureş;
- Mehedinţi;
- Prahova;
- Sălaj;
- Satu Mare;
- Teleorman;
- Timiş;
- Vâlcea.
Pentru judeţele Alba şi Vaslui nu se fac înmatriculări prin partaj voluntar.
Judeţul Bacău accepta partajul voluntar făcut atât de notar cât şi de