Raporturile dintre Ungaria şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), s-au deteriorat grav în ultima perioadă. Guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, a solicitat directorului general FMI, Christine Lagarde, închiderea reprezentanţei acestei instituţii la Budapesta pe motiv că statul ungar nu mai are nevoie de serviciile Fondului.
Decizia Budapestei se poate explica prin intenţia Guvernului ungar de a-şi spori popularitatea înaintea alegerilor parlamentare, programate pentru primăvara lui 2014, susţin specialişti. La solicitarea lui Matolcsy, FMI a răspuns că termenul de şedere al reprezentantului fondului în Ungaria expiră la sfârşitul lui august şi nu va fi prelungit, scrie Agerpres. În plus, Matolcsy a promis să plătească în totalitate şi anticipat toţi banii contractaţi în urmă cu 5 ani de la FMI, chiar dacă Guvernul Orban nu are nicio legătură cu această datorie.
Deşi în timpul crizei financiare din 2008, Ungaria a supravieţuit doar datorită creditului de 20 de miliarde oferit de FMI, chiar dacă acordul a fost semnat de predecesorul lui Orban, actuala putere de la Budapesta nu dă dovadă de prea multă recunoştinţă. Sub regimul Oban, relaţiile Ungariei cu organizaţiile internaţionale şi FMI inclusiv s-au deteriorat ireversibil. Budapesta a adoptat o nouă Constituţie şi legi care, potrivit comunităţii internaţionale, îngrădesc democraţia. Orban a mizat pe patriotismul ungurilor şi a jurat să nu cedeze nicio picătură din suveranitatea economică.
În mod neaşteptat, miercuri, presa germană a prezentat o declaraţie a comisarul UE pentru Justiţie, Viviane Reding, conform căreia troica formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI ar trebui desfiinţată, întrucât Europa îşi poate rezolva acum singură problemele, fără implicarea Fondului.
Raporturile dintre Ungaria şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), s-au deterior