Admitere Facultate 2013 / Salariile lunare de mii de euro oferite de angajatorii din străinătate sau de 4.500 de lei în România în domeniul ingineriei de petrol şi gaze au acţionat anul acesta ca un miraj pentru absolvenţii de bacalaureat care s-au orientat în număr foarte mare către Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti
650 de candidaţi din Prahova, dar şi din judeţele învecinate, s-au înscris în ultima săptămână la Facultatea de Inginerie de Petrol şi Gaze a universităţii, unică în ţară, dar şi în Europa Centrală şi de Est care asigură această specializare.
„Este o surpriză foarte mare şi pentru noi, nu am mai avut atât de mulţi candidaţi pentru acest domeniu de pe vremea lui Ceauşescu“, ne-a spus Mihai Coloja, rectorul UPG Ploieşti. Facultatea adună în fiecare an şi câteva zeci de studenţi din străinătate care au alocate locuri separate de studenţii români.
UPG Ploieşti a scos la concurs pentru Facultatea de Inginerie de Petrol şi Gaze 172 de locuri, dintre care 75 la fără frecvenţă, cu taxă, şi 97 de locuri la zi, dintre care 81 fără taxă. Foarte solicitată este şi o altă facultate în domeniu, de Mine, Petrol şi Gaze, unde pe cele 49 de locuri s-au înscris până marţi, penultima zi de înscrieri, 222 de candidaţi.
Concurs de dosare la UPG
Dobândirea statutului de student va fi cu atât mai dificilă cu cât admiterea la UPG Ploieşti se va face, şi în acest an, pe bază de concurs de dosare, pe baza mediei obţinute la bacalaureat cu o eventuală departajare prin nota obţinută la proba scrisă de la limba şi literatura română. Favorizaţi la admitere vor fi absolvenţii de bacalaureat cu medii peste 8 şi chiar peste 9, majoritatea celor înscrişi la Facultatea de Inginerie de Petrol şi Gaze având astfel de note.
Acelaşi miraj, al salariilor mai mari din străinătate, a afectat, însă, şi profesorii de la UPG. „Ne vin studenţi, ne pleac