Cele şapte tablouri celebre furate dintr-un muzeu din Olanda nu vor mai fi găsite niciodată, deoarece mama unuia dintre românii acuzaţi în acest caz le‑a declarat anchetatorilor că le-a ars în soba casei sale din judeţul Tulcea. Specialiştii au identificat urme de vopsea, lemn şi cuie în cenuşa a ceea ce ar putea fi picturile de Picasso, Matisse şi Monet dispărute, reiese din rechizitoriul întocmit de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, prin care cei şase suspecţi au fost trimişi în judecată.
Picasso, ars împreună cu şoşonii
Mama lui Radu Dogaru, unul dintre cei care în octombrie 2012 au furat dintr-un muzeu olandez lucrările celebre, le-a mărturisit procurorilor că mai întâi le-a îngropat în curtea unei case părăsite, potrivit Mediafax. „În jurul datei de 20-22 ianuarie 2013, ne‑am deplasat pe seară, amândouă (cu Nataşa Timofei, prietena lui Radu Dogaru – n.r.), la domiciliul surorii mele Marcu Marfa. Aceasta mi-a dat geamantanul în care erau tablourile. Împreună cu Nataşa, ne-am deplasat la locuinţa acesteia şi am îngropat geamantanul în curtea casei de vis-à-vis de casa Nataşei, cunoscând că aceasta este părăsită“, se arată în declaraţia Olgăi Dogaru, consemnată în rechizitoriu.
Dar lucrările „Tête d’Arlequin“ de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune“ de Henri Matisse, „Waterloo Bridge“ şi „Charing Cross Bridge“ de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée“ de Paul Gauguin, „Autoportrait" de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed“ de Lucian Freud, evaluate la 100 de milioane de euro, nu au rămas acolo decât două zile.
Vezi în galeria foto cum arătau cele şapte capodopere pierdute.
„Eu cu Nataşa am împachetat fiecare tablou în câte o pungă de plastic, apoi trei tablouri le-am pus într-un sac de plastic, pe care l-am închis, şi patru tablouri într-un