Peste 1.200 de locuri au rămas neocupate în liceele clujene după repartizarea computerizată care a avut loc ieri. La nivelul judeţului Cluj, absolvenţii clasei a 8-a au avut la dispoziţie peste 5.100 de locuri în licee. La evaluarea naţională s-au prezentat aproximativ 4.400 de candidaţi.
Cele mai multe locuri neocupate au rămas la liceele cu profil tehnologic. Numeroase clase au rămas fără elevi, asta pentru că tinerii au preferat profilele teoretice.
"La prima vedere au rămas multe locuri neocupate, dar în realitate lucrurile nu stau chiar aşa pentru că discutăm doar de prima etapă. Sunt 16 elevi care au rămas nerepartizaţi, şi-au pus foarte puţine opţiuni. Sunt 706 care nu s-au prezentat pentru că erau corigenţi şi 50 înscrişi la examen şi nu s-au prezentat", a declarat Valentin Cuibus, inspector general ISJ Cluj.
Cele mai multe locuri neocupate sunt la Liceul "Anghel Saligny" din cartierul Mărăşti.
Liceele clujene au pus la dispoziţia absolvenţilor de şcoală generală peste 5.100 de locuri. În acest moment, după repartizarea computerizată, la nivelul judeţului au rămas 1225 de locuri neocupate. Discutăm de şcoli nu îşi explică acest lucru. În spatele meu se află liceul Anghel Saligny, unde au rămas neocupate 105 locuri la liceu.
Reprezentanţii ISJ susţin că părinţii preferă liceele teoretice în detrimentul celor tehnologice, pentru că vor să îşi trimită copiii la facultate.
"Este o problemeă care nu apare anul ăsta prima dată. E o continuare a situaţiei din anii treczţi. orientarea profesională ar trebui făcută din clasa a VI-a. Acum lucrăm cu AJOFM ul la nişte proiecte în această direcţie. Trebuie şi orientarea copilului şi a părinţilor pentru că lumea trebuie să înţeleagă că nu orice copil trebuie să facă facultate", a mai spus Cuibus
Una dintre şcolile cu profil tehnologic care a rămas cu mai bine de jumătate dintre locu