Pretul petrolului Brent, relevant pentru Europa, s-a aflat pe un trend ascendent in ultimele 3 saptamani, marcand o crestere de la nivelul de 100,69 USD pe baril la inceputul intervalului mentionat, pana la 108,94 USD/baril vinerea trecuta, la finele zilei de tranzactionare, ceea ce inseamna o crestere de cca 8,2% per ansamblul perioadei respective.
Petrolul Brent a inceput anul 2013 la un pret de 111,32 USD/baril, atingand maximul pe anul in curs in luna februarie, cand s-a apropiat de 120 USD/baril.
"Nici economia globala reala si nici speculatiile din lumea financiara nu au putut sustine insa acest pret, asa incat, incepand cu cea de-a doua luna a acestui an, petrolul a intrat pe un trend descendent, avand chiar cateva tentative de scurta durata de a se stabiliza sub pragul de 100 USD/baril, fara succes insa", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding.
Declaratiile presedintelui FED din iunie au actionat asupra pretului petrolului in doua etape; initial, dupa anuntul privind posibilitatea reducerii stimulentelor financiare in 2013, petrolul a scazut in principal ca efect al intaririi monedei americane: in general, petrolul este apreciat de investitori atunci cand USD scade, iar acum a avut loc reciproca. Apoi, dupa primele zile de "soc", investitorii au interpretat declaratiile FED ca intarind perceptiile privind revenirea economiei americane- cel mai mare consumator de petrol la nivel mondial- ceea ce a stimulat cererea globala de petrol, preturile incepand sa creasca: petrolul Brent a ajuns la cotatii neatinse din aprilie, iar petrolul West Texas Intermediate (WTI, relevant pentru piata americana) a atins maximul ultimelor 15 luni. Cresterea a fost extrem de abrupta pentru petrolul WTI, care a ajuns de la 91,74 USD pe