Începând cu 20 iulie, niciun contract de vânzare-cumpărare sau de închiriere nu va mai putea fi înregistrat la Fisc fără certifi catul energetic. Sursa: EVZ
Legea nr. 159/2013 sta bileşte că, la data înregistrării contractului de vânzare - cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligaţia de a depune la agenţia fiscală o copie a certificatului energetic.
Practic, cei care vor cumpăra o locuinţă nu îşi vor putea trece proprietatea pe rol fără acest document. Totodată, legea prevede ca, în toate anunţurile cu oferte de vânzare şi de închiriere, fie că sunt publicate în ziare, fie pe portaluri imobiliare, trebuie să fie precizată clasa energetică a locuinţei.
De la A la G
Certificatul energetic arată câtă energie trebuie consumată pentru a încălzi, ilumina sau climatiza o locuinţă. Cel care emite acest document, unul dintre cei 1.300 de evaluatori energetici autorizaţi la nivel naţional, va încadra clădirea într-una din cele 7 clase energetice.
Calificativul A înseamnă că locuinţa este foarte eficientă din punct de vedere al consumului de energie. La polul opus se poziţionează calificativul G, adică locuinţa stă foarte prost la capitolul eficienţă energetică.
Atenţie la ţepari!
Pentru a intra în posesia certificatului, proprietarul unei locuinţe, fie că vorbim de un apartament sau o casă, trebuie să contracteze serviciile unui evaluator energetic autorizat. Lista acestora poate fi consultată pe pagina de internet www.mdrt.ro.
Ca să poată face analiza locuinţei, auditorul energetic are nevoie de dosarul de cadastru cu adresa imobilului, schiţa apartamentului sau a casei. Totodată, proprietarul trebuie să asigure accesul evaluatorului în locuinţă şi să ofere informaţii cu privire la materialele de construcţie folosite, echipamentele de instalaţii, gradul de ocupare şi regimul de funcţionare, reparaţii, probleme de conde