Misiunea Fondului Monetar Internaţional(FMI), condusă de noul negociator- şef pentru România, Andrea Schaechter, a început, miercuri, discuţiile cu autorităţile de la Bucureşti. Pe agendă sunt înscrise subiecte privind evoluţiile economice şi priorităţile reformelor macroeconomice.
"Potrivit procedurilor standard ale negocierilor, misiunea a început cu întâlniri la Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţională a României, unde au loc discuţii cu caracter tehnic", au declarat, pentru Agerpres, surse apropiate negocierilor.
"Oficialii FMI vor discuta cu autorităţile române recentele evoluţii economice şi priorităţile reformelor economice. Va fi o misiune comună a reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale care, pe lângă întâlnirile cu autorităţile, vor mai discuta şi cu reprezentanţi ai partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociaţiilor oamenilor de afaceri, ai băncilor precum şi ai organizaţiilor societăţii civile", potrivit unui anunţ făcut săptămâna trecută de noul reprezentat rezident al Fondului Monetar Internaţional pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa.
Board-ul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a anunţat, la finele lunii trecute, încheierea cu succes a acordului României cu FMI, cel de al doilea acord de tip stand-by, constatând îndeplinirea tuturor ţintelor importante, a acţiunilor prealabile şi remarcând progresele în direcţia stabilităţii macroeconomice şi pe calea reformelor structurale.
Acordul stand-by în valoare de 3,5 miliarde de euro (reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond) a fost aprobat iniţial pe 25 martie 2011 şi este unul preventiv prin care fondurile vor fi atrase numai în caz de necesitate.
În anul 2009, autorităţile de la Bucureşti au luat pentru România un împrumut stand-by pe 24 de luni, în valoare de 12,95 miliarde de euro d