Guvernul Ponta a promite investiții majore în următorii ani și spune că va putea determina apariția a zeci de mii de locuri de muncă. Pe hârtie sună bine, în realitate totul este gargară electorală ieftină, pentru că nimic nu se întâmplă pe zonele care pot determina dezvoltarea economiei.
Din 2003, în fiecare an, are loc în Franța Conferința Mondială de Investiții. Evenimentul este organizat în stațiunea La Baule și reunește cei mai importanți oameni din cele mai mari companii multinaționale, responsabili guvernamentali și specialiști in economie din toată lumea.
Toate discuțiile purtate pe tema dezvoltării companiilor mari în țări de tipul României au dus către concluzii similare, care ne pot explica limpede de ce nu suntem atractivi pentru companiile care au puterea sa creeze zeci de mii de locuri de muncă. Si mai important este că toate elementele invocate de reprezentanții companiilor multinaționale sunt vitale și pentru creșterea afacerilor locale, regionale sau naționale.
Sunt probleme care, lăsate nerezolvate, afectează aproape toate tipurile de afaceri, blocând dezvoltarea economică.
Trei axe majore sunt studiate de companiile multinaționale, atunci când decid extinderea într-o țară nouă și deschiderea unor ”puncte de lucru” cu mii de angajați: infrastructura de transport, energia și forța de muncă.
Explicațiile sunt foarte simple și țin de matematica elementară a derulării oricărei afaceri. Principalele costuri influențate puternic de stat țin de energie, transport și forță de muncă. Dacă statul administrează prost zonele acestea sau permite apariția unor mafii în oricare dintre aceste trei axe, țara studiată este descalificată din cursa pentru atragerea investițiilor.
Degeaba ai tehnologii moderne și materie primă ieftină, dacă ești la cheremul unor băieți deștepți care au transformat piața