Procedurile de lucru greoaie, desele schimbări legislative şi mentalitatea depăşită sunt principalele greutăţi care stau în calea informatizării sistemelor publice, arată un studiu al fi rmei de consultanţă şi cercetare de piaţă IT&C International Data Corporation.
Viitorul va fi informatizat sau nu va fi deloc! O societate care înţelege să investească în informatizare are şanse de supravieţuire în faţa provocărilor lumii moderne tot mai globalizate.
Cum stau românii din acest punct de vedere? Nu foarte bine, deşi au trecut de etapa în care aşezau mileul pe calculator, avertizează specialiştii.
Cu toate acestea, la noi, investiţiile pe cap de locuitor în domeniu sunt de 200 de dolari SUA, în timp ce, în Polonia, acestea ajung la 400-500 de dolari SUA, spune Laurenţiu Popescu, country manager România la International Data Corporation (IDC).
Ce arată experienţa
Firma de consultanţă a lansat ieri un studiu privind bunele practici în informatizarea sectorului public.
Anca Crahmaliuc, manager de marketing şi comunicare la SIVECO, firmă care a sponsorizat studiul IDC şi care are în portofoliu printre altele şi sistemul de informatizare din sănătate, a vorbit despre complexitatea implementării unui sistem care implică sute de mii şi chiar milioane de utilizatori. „Succesul unui proiect informatic depinde de calitatea soluţiei şi a serviciilor oferite de furnizori, dar este, în mod esenţial, judecat după măsura utilizării sale de beneficiarii finali. Provocarea devine mai mare atunci când vorbim de milioane de utilizatori cărora le propui ca într-un timp relativ scurt să adopte un nou mod de lucru. Din fericire, rezultatele pozitive ale utilizării tehnologiei informaţiei se simt foarte repede”, a declarat Anca Crahmaliuc.
Ea a adăugat că informatizarea produce o schimbare profundă care dincolo de complexitatea soluţiei informatice implică