Austriaca Annunziata Schmidt-Chiari (38 de ani) a venit în România în februarie 1996, din pură întâmplare, pentru a face câteva fotografii, după ce absolvise o şcoală de profil. Deşi vizita ar fi trebuit să dureze o săptămână, tânăra a rămas patru ani în Bucureşti, timp în care a făcut voluntariat în cadrul unei organizaţii care se ocupa cu reinserţia socială a copiilor străzii.
„Cei din Organizaţia Umanitară Concordia, o asociaţie română al cărei fondator este austriac, m-au rugat să vin o săptămână în România şi să fac fotografii pentru sponsori. Mi s-a propus să rămân şi, pentru că mi-au plăcut foarte mult copii şi oamenii cu care lucram, am luat decizia de a reveni în România în noiembrie 1996”, îşi aminteşte Annunziata.
A avut în grijă 12 copii cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani, toţi fiind racolaţi de pe stradă. „Cei din organizaţie au încercat să le găsească întâi familiile. Cei mici aveau şanşe spre a fi daţi în adopţie, situaţia era diferită în cazul celor mari şi, prin urmare, aceştia din urmă rămâneau la fundaţie”, a completat austriaca.
A făcut voluntariat timp de un an şi jumătate
Abia după un an şi jumătate a fost plătită pentru eforturile depuse. Evident, suma era una infimă. Cu toate acestea, spune Annunziata, „oamenii şi copiii de care mă ataşasem foarte mult au fost cei care m-au determinat să rămân”.
De altfel, completează austriaca, familia sa a fost mereu înstărită. „Deşi am fost şase copii, am primit o educaţie corespunzătoare şi am beneficiat mereu de sprijin financiar din partea părinţilor. Am fost bucuroasă că i-am putut ajuta, la rândul meu, pe acei copii”, a mai povestit femeia.
Părinţii au vizitat-o în repetate rânduri la Bucureşti. Ba mai mult, mama sa a strâns bani pentru copiii şi tinerii care stăteau în casele celor de la Concordia. „Le-a plăcut aici şi erau încântaţi de faptu