Rezultatele proaste la examenele de Bacalaureat nu au micşorat taxele de studii în universităţi. Reprezentanţii acestora spun că numărul celor care şi-au luat diploma este suficient pentru a ocupa toate locurile disponibile.
7.000 de locuri cu finanţare de la buget
Astfel, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Moldova propune 500 de locuri bugetare şi 250 pe bază de contract, cu taxă. Taxa de studii la Facultatea de Stomatologie este de 20.300 de lei, la Farmacie, de 18.200 de lei, la Medicină Generală de 17.400 de lei, iar la Sănătate Publică sunt doar locuri bugetare. Cele mai multe locuri sunt puse la dispoziţie de Universitatea de Stat din Moldova, care oferă 1.050 de locuri bugetare şi 1.150 de locuri contra taxă.
Cele mai multe locuri bugetare sunt oferite de Facultatea de Biologie, 140. Cu toate că cele mai solicitate facultăţi rămân Facultatea de Drept, Facultatea de Economie, şi cea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, numărul locurilor disponibile este mic. La Drept, instituţia oferă doar 15 locuri bugetare şi 115 cu taxă, la Economie 50 de locuri bugetare şi 155 cu taxă, la Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării 65 bugetare şi 85 cu taxă. Preţul unui an de studii la aceste trei facultăţi variază între 5.000 şi 10.000 de lei.
Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) oferă 450 de locuri bugetare şi 1.255 de locuri cu taxă. Locurile cu finanţare bugetară (cu excepţia celor destinate orfanilor şi persoanelor cu dizabilitate severă şi accentuată) sunt scoase la concurs doar pentru primul an de studii. Pentru anii următori de studiu, locurile cu finanţare bugetară vor fi ocupate în funcţie de rezultatele obţinute în ASEM. Taxa pentru un an de studii este cuprinsă între 5.500 şi 7.500 de lei.
Reduceri la Universităţile private
Universitatea Liberă Internaţională din Moldova oferă grupurilor de persoane care vin din acel